MERSİN
Giriş Tarihi : 30-07-2021 07:37   Güncelleme : 30-07-2021 07:37

TARIMSAL SULAMADA TANKERLER İLE SU TAŞINIYOR

Anamur 'un Kaledran Mahallesi' nde açık muz bahçeleri tanker ile su taşınarak sulanmaya başladı. Çünkü geçmiş yıllarda su alınan su kaynaklarının ya suyu azaldı ya da kurudu.

TARIMSAL SULAMADA TANKERLER İLE SU TAŞINIYOR

Tarımsal kuraklığın etkileri sulama maliyetlerini artırıyor ve masraf artıyor. Küresel ısınma ve değişen iklim nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarında normal  yağışların altında yağış alan bölgelerde TARIMSAL KURAKLIK başladı. Mayıs ayı yağış verilerinin açıklanmasının ardından 42  ilimizde TARIMSAL KURAKLIK yaşanmaya başlandığı ve yaşandığı resmen açıklandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 42 ilde Tarımsal Kuraklık bilgi paylaşımını TV kanallarında çıkan haberlerde destekliyor. Marmara Bölgesi dışında diğer 6 bölgemizde bulunan 42 ilimizde kuraklık nedeniyle tarımsal ürünlerde rekolte azlığı yaşanmaya başladığı da bir başka gerçek.

               ………………

Tarımsal kuraklığın etkilediği arpa ve buğdayın hasadı başladı. Sulama suyu ile sulanmış olan tahılda verim düşüklüğü Yok ama susuz hububat rekoltesinde düşüş var.Bazı bölgelerde kuraklıktan gelişimini tamamlayamayan arpa ve buğdayların bulunduğu arazilere hayvanların otlatmak için bırakıldığını haberlerde izledik. Üreticiler, “Madem arpa ve buğdayımız kuraklıktan gelişimini tamamlayamadan KURUYOR, bari hayvanlarım karnını doyursun” diyor ve hayvanlarını otlatmaya bırakıyor.

                    ……………….

Marmara Bölgesi’nin Tekirdağ İli çevresinde kuraklık buğday bitkilerinin kurumasına neden oldu. Bölgede üretim yapan çiftçiler rekoltenin en az yüzde 50 oranında düşeceğini öne sürüyorlar. Trakya’da tam da ayçiçeği ekiminin yapıldığı günlerde yeterli yağışın olmaması, ayçiçeği yağı rekoltesini de olumsuz etkileyecek.

                     …………………

Türkiye her yıl 19.5 milyon ton buğday üretiyordu. Öte yandan 11 milyon ton da İTHAL ediyoruz. Konuyla ilgilenenler kuraklık nedeniyle bu yılın buğday rekoltesinin 15 milyon tonu geçmeyeceğini öne sürüyorlar. Türkiye, ithal ettiği ve yerli üretimden elde ettiği buğdaydan un yapıyor ve İHRAÇ ediyor.

                     ………………..

Yakın olması nedeniyle buğday ve arpayı en çok Rusya’dan İTHAL ediyoruz. Fakat Putin uyandı ve “niye Türkler un yapıp satsın,ben yapar satarım” diyor. Bu nedenle bizim un ihraç ettiğimiz ülkelere un satmak için Stolipin Devlet Tarım Üniversitesi’nde kurulacak laboratuvarın başına, halen  Uluslararası Hububat Bilim ve Tekonoloji Birliği Türkiye Temsilcisi de olan Prof. Dr. Hamit Köksel’i getirdi.

                              ………………..

Tarımsal kuraklığın olası etkilerini yazmayı sürdüreceğim.

Süleyman TaşSüleyman Taş