MERSİN
Giriş Tarihi : 30-07-2021 07:44   Güncelleme : 30-07-2021 07:44

YANAN ORMANLARIMIZ

Havaların ısınmasıyla beraber orman yangınlarında sezon açıldı. Bir kayın ağacı 10 kişinin bir yıllık oksijen ihtiyacını karşılar. Yüz dekarlık ağaçlık alanın emdiği karbondioksit, bir otomobilin bin kilometrelik yolculuğunda yaydığı karbondioksite eşit.

YANAN ORMANLARIMIZ

Yakılan ormanlar iklim değişikliklerinin de gerçek sebebi. Nem oranlarının her yıl daha öldürücü biçimde kendini göstermesinin sebeplerini başka yerde aramayalım. Teknolojik aletlerden çocuklarımıza yeteri kadar ultraviyole ışını yayılırken, ormanların bu ışınlardan çocuklarımızı korumakla yükümlü olduğunu da unutmayalım.

Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidirler. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı ağaçlar; yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin, taşkınların olmasını önler. Ayrıca yeraltı sularının oluşmasına yardım eder.

Ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke ekonomisine katkıda bulunur. Yetişkin bir kayın ağacı kökleriyle 10 ton su tutabilir. Ağaçlar yağmurların yeryüzüne direk inmesini, akıp gitmesini önler. Yağmur sularını havzada tutarak korurlar.

Orman olmasaydı ev yapmakta bile güçlük çekerdik. Ormanları korumak için: 1- Yanar kibrit ve sigaraları ormana atmayalım. 2- Orman yangınını hemen ilgililere haber verelim. 3- Orman içinde ateş yakmayalım, yakılmışsa hemen söndürelim. 4- Ormana keçileri vb. hayvanları başı boş salmayalım. 5- Orman idaresinden izinsiz ağaç kesmeyelim, kesenleri ilgililere haber verelim.

6- Ağaç bayramlarına katılalım, uygun yerlere ağaç dikelim. Ağaçla ilgili şu güzel sözlere kulak verelim: Ormansız yurt vatan değildir. Orman yurdun hem gücü, hem de süsüdür. Ormanlar ulusal bir servettir. Orman bekçiyle değil sevgiyle korunur… Yeşil görmeyen gözler, renk zevkinden yoksundur. Evinin eşiği, çocuğunun beşiği ağaçtandır .Ağaç dikiniz.Ağaçsız ilerleme, gerileme sayılır, Göklere ermek için, yurdu yeşil yapmalı. İlerleme güneşi, ağaçlıktan hız alır; Bir barışma demektiren ufak söğüt dalı.  Ne yokluktan iz kalır, ne sıkıntı duyulur, Sularımız çoğalır, tarlamız bitek olur… Öz yurdumun bağlarında çoğalınca ağaçlar bir başka güzel olur.

Bir bina patlatılabilir, yakılabilir, vurulabilir, yıkılabilir. Ama yerine bir yılda daha güzeli yapılabilir, ikame  ve telafisi olabilir.

 

 Bir ağacın, yeşilin, ormanın telafisi için yıllar, on yıllar gerekir. Telafisi mümkün değildir.

 

Ne gerekirse yapılmalı; Ormancıların yanında sadece Ormanlarımızın güvenliği ve terör saldırılarından korunması için gerekiyorsa Orman Polisleri, Orman Jandarmaları, Orman Güvenlik Görevlileri  tez zamanda teşekkül ettirilmelidir. Ateş Terörü "nün küresel, bölgesel, terör ve kaotik boyutları bundan sonra çok daha dikkatle ve günün parametreleriyle yeniden, radikal ve kurumsal mücadele şeklinde hemen-acilen-vakit kaybetmeksizin ele alınmalıdır.

 

Yoksa ciğerlerimiz yanmaya, huzurumuz kaçmaya, ruhumuz  nefesimiz kesilmeye devam eder. Bir ormanı yok etmek cana kıymaktan farkı yoktur. Muğla Marmaris’te denize nazır ormanlık alan cayır cayır yandı. Bir çok yerleşim alanlarından yanğın haberleri gelmeye devam ediyor. Ciğerlerimiz yanıyor.Zihniyeten yoksun cahil insanlar Ormanların insanlara faydası saymakla bitmez. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı ağaçlar; yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin, taşkınların olmasını önler. Ayrıca yeraltı sularının oluşmasına yardım eder. Ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke ekonomisine katkıda bulunur. Saymakla bitmez. Lütfen siğara izmaritleri ormanda yaktığımız mangal ateşlerini söndürelim. Ağaçlarımız, ormanlarımız yurdumuzun süsüdür. İnsanlar ağacın, yeşilliğin olduğu yerde huzur bulurlar. Onun verdiği temiz havayı ve oksijeni hiçbir yerde bulamayız. Onun gölgesinde serinleriz, meyvelerinden yer, sağlıklı oluruz.  Ağaçlarımızın kıymetini bilmeliyiz, onları yok etmemeliyiz. Bol bol ağaç dikmeliyiz ve ülkemizde her yıl ağaç dikme bayramı yapmalıyız .Orman  yangınlarının bir daha olmaması dileği ile sevğiyle kalın.

Süleyman TaşSüleyman Taş