ERDEMLİ
Giriş Tarihi : 17-01-2022 18:46   Güncelleme : 17-01-2022 18:52

BUĞDAY EKEN ÇİFTÇİ SAYISI ARTTI

Un fiyatlarının artışı beraberinde bir gelişmeyi desağladı. Erdemli’nin kırsalında, geçmiş yıllarda buğday ekmeyen onlarca çiftçi buğday ekimi yaptı.

BUĞDAY EKEN ÇİFTÇİ SAYISI ARTTI

Biliyorsunuz, Erdemli’nin kırsalında geniş ekim  alanları yok. Keleteler şeklinde genellikle tarlalar. Konuştuğum çiftçilerden bu sevindirici haberleri aldım.
“Buğday ektim!” diyenler oldu. Bir çiftçi daha da ileri gitti ve gelecekle ilgili şu öngörüsünü seslendirdi; “6 dönüm alana buğday ekmiştim. Daha sonra, buğday fiyatlarının artışı beni korkuttu ve 4 dönüm daha ektim. Şimdi 10 dönüm buğdayım ekili. Bu benim evimin iki yıllık un ihtiyacını karşılar. Gelecek yıl yine
ekeceğim. Buğday böyle giderse domatesten çok daha kazançlı. Buğdayımı satın alamk isteyenlere satmayacak ve kimseye de vermeyeceğim. Çünkü biliyorum ki, gelecek yıl buğday fiyatları, bu yıla oranla daha yüksek olacak. Zaten, bunu haberlerde söylüyorlar.
Ben buğday ekimi öncesi taban gübresi vermedim Çünkü, yıllardır tavuk  gübresiyle domates dikimi yaptığım için gübre istemez toprak.Haberlerde duydum,çok sayıda çiftçi gübre pahalı olduğu için taban gübresi vermediğini söyledi. Bu nedenle, buğday rekoltesi 2022’de düşük olur. Buğday gübreyi çok sever. Hem ekim anında taban gübresi hem de ilkbaharda kış gübresi verilmesi gerekir. Gübre verilmeyince rekolte düşük olur. İşte bu nedenle, 2022 yılında buğday aranılan gıda olacak.”
              İ    C
Tapureli Köyü’ndendi bu çiftçimiz.Görüşleri çok etkileyiciydi.Toprağını boş bırakırmış her yıl kış aylarında. Yazın salatalık,taze fasulye ve domates yetiştirir,kışın boş bırakırmış ama bu yıl buğday ekmiş. Yani, “geleceği görmüş” ve buğday ekimi yapmış. İşte bu çiftçiye şapka çıkarılır.
                İ    C
Tapurelili çiftçiye “köyde buğday eken başkaçiftçiler de  oldu mu?”diye sordum. “Fazla kişi yok. Zaten her yıl buğday ekenler vardı, onlar dışında buğday ekeni duymadım.” karşılığını verdi.
Bizim de Hüsametli’de boş tarlamız var.O tarlamıza buğday ekmediğimiz için gelecek yıl sıkıntı çekeceğiz.
                  İ   C
Tapurelili çiftçiyle konuştuktan sonra anladım bunu. Tarlamız boş kaldı ama biz buğday ekmedik. Yazık oldu. Oysa, taban gübresi versem ve buğday ekimi yapmış olsaydım,uzun yıllardır boş duran tarlamızın ekmeğini yiyecektim. Şimdi çok pişmanım…
              İ    C
Buğday fiyatlarının dünya genelinde artışından şu sonucu çıkarıyor ilgililer: “2022 yılında daha fazla buğday sıkıntısı yaşanacak. Buğday fiyatları tırmanmayı sürdürecek.”
                 İ    C
Günlerimiz artık eski günler değil. Ekonominin çarklarına ayak uyduramayan eski alışkanlıklarını değiştirmeyenler sıkıntıya düşer. Buğdayını eken ve hasat edenler en azından yüksek fiyatlara un ya da fırın ekmeğine para
vermeyecek. Zaten, para da yok ki versin,değil mi?

Süleyman TaşSüleyman Taş