SİLİFKE
Giriş Tarihi : 17-01-2022 19:12   Güncelleme : 17-01-2022 19:21

SAYGILI OLMAK

Saygı bir kimsenin düşüncelerine sözlerine ve davranışlarına, toplum içindeki itibarına ve inanılırlığına karşı duyulan olumlu bir his dir.

SAYGILI OLMAK

Sevgi ve saygı değerleri değerleri  küçük yaşta kazanılmaktadır. Bu nedenle eğitimin  değerleri arasında bulunmaktadır. Eğitim değerlerinin arasında bulunması, eğitim ve öğretimin önemini de ortaya koymaktadır. 
Küçük yaşlarda öğrenilen sevgi ve saygı değerleri sayesinde toplumda ahlaki ilkelere bağlı bireylerin bulunmasını ve toplumun kültürel olarak değişmesini sağlar.
İnsanlarda bu iki özellik de bulunursa tüm ilişkileri iyi olur, birçok kişi onları sever. Sevgi ve saygıya sahip olan insanlara her zaman daha farklı davranılır. İçinde sevgi barındırmayan insanlar aile hayatlarında, iş hayatlarında yalnız doğar, büyür ve ölürler. İnsan sevdiklerine saygısız ve kırıcı davranmaz. Bu da gösteriyor ki sevgi her şeyin temelidir. Kısaca sevgi ve saygılı olmamızın başkalarına pek faydası yoktur, asıl bize faydası vardır. Bunu kendimiz için yapmalıyız. İnsanların kendilerine saygısı olduğu sürece insanlarla  ilişkileri de  her zaman  belli bir düzeyde olur.
Etrafımıza bir göz atalım, değer verdiğimiz insanların ve hatta bizim neye ihtiyacımız var?Tabi ki sevgi ve dostluğa Dostluk, sevgiyle kurulan bir şeydir En sağlam temeller, sevgiyle atılan temellerdir
Her ne kadar bazı insanların bunlardan haberi olmasa da sadece maddi hayata değer vererek, manevi duygularını hiçe saysalar da sadece doğru yol, her zaman içinde doğruluk hak ve sevgi bulunduran yoldur Ruhumuzun beslenmesi için bu duygulara ihtiyacımız vardır Bunları önemsemeyen insanı kalbi taş olur Sevgi her yerde sevgidir, her yerde güzeldir ama hak edilene verilirse tabii Biz biz olalım bize verilen bu güzel duygunun değerini bilip, etrafımızdaki insanları da sevgiden mahrum etmeyelim ki hayatımız karamsar olmaktan çıkıp, umut ve sevgi dolu olsun.
Saygı ile sevgi kelimelerini birbirinden ayırmamak gerekir. Çünkü sevgi ve sevmekten ve hatta sevilmekten nasbini almamış olan insanda saygı da yoktur sevgi de. Saygı ailede başlar. İnsanın saygılı olması karşısındakine değer vermesi ailenin verdiği ilk kazanımlardır. Çünkü aile insanın ilk eğitim aldığı tecrübe edindiği deney ve uygulamaların verildiği eğitim kurumu ilk basamak okul dur.
       Ailede başlayan saygı sokakta insanlar arasında takviye görür. Kültürel ve saygın bir oluşuma doğru insanı hazırlar. Fakat toplumun saygın yapısı değerler manzumesi de insanı olumlu veya olumsuz etkiler. Diğer taraftan aile çevre faktörü derken okul hayatı ve eğitim sistemi bireyi olğunlaştırırken inanç ve iman yani din etkisi de saygınlığını ve sevgi  duygularını pekiştirir.
 Saygının egemen olduğu  insanlar arasında yardımlaşma, acıları iyi ve kötü günleri paylaşmayı sıkıntıların giderilmesini sevgi çerçevesinde yok etmeyi görürüz. Bu da insan olmanın vazgeçilmez karakter yapılarıdır.
Saygıyı kendisine  edinen bir kimse başkalarına sevgide hisseder. Sevgisiz saygı da içi boş göstermelik ikiyüzlülük ve riyadan öte gitmez. Böyle davrananlar başkalarından da ne saygı nede sevgi görürler. Çıkar ve menfaat için gösterilen saygıdan yarar gelmeyeceği gibi bir değer de taşımaz.

    En güzel ahlak en güzel insanlık onuru birbirimizi saymak ve sevmekten geçer. Sevmeyi ve saygıyı karakterimizin en önemli öğesi olarak alalım ve unutmayalım. Saygı göstermeyi bilenler de unutulmasın ki saygı görürler. Hayatımızdan saygı sevgi eksik olmasın.

Süleyman TaşSüleyman Taş