SİLİFKE
Giriş Tarihi : 28-04-2021 08:27   Güncelleme : 28-04-2021 08:27

ÇAVUŞBUCAĞI KÖYÜNDE KIRMIZI DUT GELİR KAPISI OLDU

Silifke Çavuşbucağı köyünde köylüler 20 sene önce ektikleri kırmızı dut ile geçimini sağlıyor.

ÇAVUŞBUCAĞI KÖYÜNDE KIRMIZI DUT GELİR KAPISI OLDU

Çavuşbucağı köylüleri kırmızı dut köyde yetiştirmeye başlanmasını şöyle anlatıyor.

Silifke Çavuşbucağı Mahallesinde  yaygınlaşan kırmızı dut yaklaştık 20 yıl önce bir çiftçi olan Bilal Uğuz tarafından Antalya tarım fuardan bir salatalığın içine kalem aşı olarak getirilmiş.

Çavuşbucağında harap dutlara aşılayan Bilal Uğuz  aşının tutması ve çoğaltılması için köyde bulunan tüm dut ağaçlarına gönüllü olarak para almadan aşılama işlemini yapmış..

Köylüler  3 dört yıl içinde saran dut diğer köylere Silifke geneline dala veya harap dut dikilerek aşılama yaygınlaştırıldı. Dut komisyoncular tarafından  ticaret haline getirildi. Çilek  kadar değere binen ve Nisan ayında olgunlaşmaya başlayıp yaklaşık bir buçuk iki ay kadar hasat edilmeye başlandı .

Seralarda Ekime başlayan dut üreticiliği Mart Nisan aylarında  hasadı yapılarak  çiftçilerin  pandemi döneminde evine ekmek götürmeye çalışan isçilere de bir iş ekmek kapısı oldu. Geçim kaynağı haline gelip  yüzlerini güldürdü .Kansızlığa iyi gelir, Hazmı kolaylaştırır, Vücuda kuvvet verir, Karaciğeri kuvvetlendirir, Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcıdır, Dut kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğine sahiptir. Çalışan köylüler  Dut ağaçlarının gelmesini çoğalmasını sağlayan ilk öncüsü olan çifti Bilal Uğuz sonsuz minnettar olduklarının altını çizdiler.
Haber kaynağı Naile Kahraman

Süleyman TaşSüleyman Taş