MERSİN
Giriş Tarihi : 15-06-2021 07:42   Güncelleme : 15-06-2021 07:42

ERDEMLİ’DE TURİZM

Her ilçenin insanlarının en büyük isteği bölgelerine turist gelmesidir.Turist,cebindeki parasını o yerde harcamaya gelen İnsandır.

ERDEMLİ’DE TURİZM

 

Potansiyel para kaynağıdır turist. Turist, çıktığı gezi gereği fahiş fiyatlara yer, içer ama sesini çıkarmayan insandır. Başka ülkelerde belki böyle fahiş ödeyen insan değildir ama bizim ülkemizde turiste “yolunacak kaz” olarak esnafın bakış açısı oluşmuştur ezelden beri.

Turizm yöresi Alanya’da, denize bakan cadde üzerinde bulunan lokantaların fiyatlarıyla arka caddelerdeki esnafın fiyatları arasında uçurum var. Yalnız lokantalarda değil, yaşamın her alanında turist, “yerli insanlara uygulanan fiyatlardan daha fazlasını ödeyen insandır”.

                 İ    C

Zaten turist de bunu bilir. Kendince formüller bulurlar çok para ödememek için.Şimdi, zincir marketlerden alışveriş yapıyor ve yerlilerle aynı fiyata alışveriş yapabiliyorlar. Önceleri bundan yoksunlardı ve yerli esnafın uyguladığı fahiş fiyatlara göre ödeme yapıyorlardı.

               İ     C

İki yıl önce Göreme’de limonatanın bardağının 26 liraya turiste satıldığını gördüğümde; ”bu kadar da olmaz ki” dedim. Pandemi nedeniyle turist dolaşımı geçen yaz fazla olmadı ama deniz turizmi canlıydı.

                 İ    C

Erdemli’nin deniz turizmi çevre illerden gelenlerin katkılarıyla canlı geçer. Yazlıkçı esnaf iyi para kazanıyor. Genellikle hafta sonları günübirlikçiler nedeniyle D-400 Karayolunda trafik akışının güçlükle yapıldığı günler oldu geçmişte. Erdemlili esnaflar olarak deniz turizmine ağırlık vermeliyiz. Pansiyon,otel ve evlerde kalanların bırakacağı paralar az olmayacak. Ayrıca,yazlık evlerinde deniz için yaz süresince kalanların harcayacağı parayı da küçümsememeliyiz.

                 İ     C

Turist bir yerde ilgisini çekecek bir şeyler bulmazsa, o lokasyonda bir dakika bile durmaz,geçer gider. Erdemli olarak turizm potansiyelimiz deniz ve kum üzerine olduğuna göre bu alandan para kazanmalıyız.

                  İ    C

Yayla turizm potansiyelimiz de bulunuyor ama nedense bu alanda alt yapı yatırımlarımız olmadığından yayla turizmi için dışarıdan gelen olmuyor. Uzungöl ve Ayder yaylaları gibi turist potansiyelimiz yok ama en azından yaşlıların ve Arapların yayla yapmalarını sağlayacak potansiyelimiz var ama konaklama ve diğer tesislerimiz bulunmadığından bu alandan para kazanamayız.

                  İ    C

Yayla, deniz ve kumun yanı sıra tarihi kalıntı zenginliğimiz de bulunuyor ama nedense son yıllarda bizimki gibi tarihi kalıntılar için kilometrelerce uzaktan gelenler olmuyor. 2021 yılı yaz turizmi başladı. Gelsin paracıklar!

Süleyman TaşSüleyman Taş