MERSİN
Giriş Tarihi : 10-01-2022 15:12   Güncelleme : 10-01-2022 22:39

ÇALIŞAN VE ÇALIŞAMAYAN GAZETECİLER

10 OCAK ÇALIŞAN GAZTECİLER GÜNÜ

ÇALIŞAN VE ÇALIŞAMAYAN GAZETECİLER

1961’den beri Çalışan Gaztecileri onurlandırmak için Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür.10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, diğer bazı önemli günler gibi EVRENSEL DEĞİLDİR.Türkiye’ye özgüdür.1961 yılı öncesi çalışan gazetecilerin uğradığı haksızlıklar oldukça fazlaydı.Çalışan gazeteciler düzenli olarak aylıklarını alamıyor,SGK Primleri yatırılmıyor,Çalışma sürelerinde sınır tanınmıyor,Kısacası hiç bir sosyal ve ekonomik hakları yoktu.

              İ   C

Kendisi de siyasete girmeden gazeteci olan rahmetli Bülent ECEVİT’in Çalışma Bakanı olduğu yıl gazeteciler  için YASA ÇIKARILDI.Örneğin, gazetecilerin diğer işçilerden ayrı BASIN İŞ YASASI vardır.

            İ    C

Bu yasaya göre gazetecilere diğer çalışan işçilerden  ayrı meslek kuralları konulmuştur.Buna bir örnek vereyim: Normal bir işyerinde çalışan işçi önce çalışır ve ay  sonunda aylık ücretini alır. cebine koyar, değil mi? “EVET”, dediğinizi duyar gibiyim.Oysa, 212  sayılı Basın İş Yasası’na göre, çalışan bir gazeteci ise aylığını ayın daha İLK GÜNÜ alır.

             İ    C

“İşçi parasını alır ve işe gelmezse ne olacak?”derseniz, olacak bir şey yok. İşçi aylığını peşin alır ve isterse de işten “ayrıldım” der ve patronu ortada bırakır.

               İ    C

1961 yılı öncesi işte bu olumsuz koşullarda çalıştırıldığı için gazeteciler, Bülent Ecevit ’212 sayılı Basın İş Yasası’na “gazeteci çalışmadan aylığını alır” şeklinde yazdırmış.Türk  basın tarihine  “Dokuz Patron Olayı”olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihi önem taşıyor..Söz konusu düzenleme, iş sözleşmesinin yazılı olarak yapılmasını, sözleşmelerde işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

                  İ   C

Bu yasa ile kendilerine yükelenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patron( Akşam,,Cumhuriyet, Dünya,Hürriyet,Milliyet,Tercüman, Vatan, Yeni Istanbul ve  Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun kurulmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden  bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün süreyle kapattıklarını duyurmuşlardı.

               İ    C

”Dokuz Patron Olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot süresince ”Basın” adlı bir gazeteyi yayımlamaya karar vermişlerdir.Basın Gazetesi,11 Ocak günü yayına başladı ve boykot süresince düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı ve kutlanmaya başlandı.

                       İ    C

ÇALIŞAN GAZETECİLERİN, GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Süleyman TaşSüleyman Taş