1200 YAŞINDA BÖLGEDE SADECE BİR TANE VAR O DA ERDEMLİ'DE

Dünyada az bulunan ve iğne yapraklılar familyasına ait bir ağaç türü olan porsuk ağacı  yapraklarını dökmeden yaz ve kış aylarında yeşil kalmaktadır.

MERSİN - 06-08-2020 10:07

1200 YAŞINDA BÖLGEDE SADECE BİR TANE VAR O DA ERDEMLİ'DE
Porsuk ağacı 20 metreye kadar boylanabilen ve gövde çapı 2 metreye kadar genişleyebilen, uzun ömürlü, sık dallı bir  ağaçtır. Gövde kabukları kızıl kahverengi, sürgün kabukları ise yeşil renktedir. İlçemizde bulunan  ağacın yaşı 1200, uzunluğu  12 metre, gövde çapı ise yaklaşık 1,5-2 metre arasında olan porsuk ağacı, Erdemli'nin Küçükfındık mahallesi ile içme arasında yolun batı kısmında tarlaların içerisinde yer alan porsuk ağacı, bu bölgede doğal olarak yetişmeyen bir tür olamakla birlikte, ne yazık ki ülkemizde de nesli tükenmekte olan ağaçlar kategorisinde yer alıyor.
 Ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesinde rastlanan porsuk ağacının, bu coğrafya ya nereden ve nasıl geldiği bilinmiyor ancak Porsuk ağacının gövdesinin kalınlığı, köklerinin bir kısmının dışarıda olması ve yapraklarının canlılığı ben artık bu toprakların sahibiyim dercesine geçmişe ve geleceğe tanıklık ediyor. 
Bölgemizin nadide bir  ağacı olan porsuk ağacı kendisini yenilemeye başlamış. Dış gövdesi dahi yeşillenerek kendisini yeniliyor. İçinde gövde çıkmaya başlamış. Latincesi Tatus Baccata olan Porsuk ağacı 3 bin yıla kadar yaşayabilmektedir. Ülkemizde çoğunlukla peyzaj ve süs bitkisi olarak kullanılan Porsuk ağacının bu muhteşem görüntüsü görülmeye değer.

Keşfedildikten sonra Tarım ve orman bakanlığı tarafından koruma altına alınarak anıt ağaçları ketegorisine eklenip, etrafına çit çekilerek koruma altına alınmış durumdadır.
Ancak en güzel koruma sevgiyle olan korumadır diyoruz ve başta nesli tehlike altında olan türler olmak üzere doğamızı koruyalım böylece geçmişi geleceğe aktaran sevgiyle örülmüş bir tarih köprüsünün mimarı olalım gelecek nesiller bizlere teşekkür ederek hayırla yâd etsinler ve onlarda tanıklık etmiş olsunlar tarihe ve güzelliklere.

Haber ve Fotoğraf: Ahmet Dekiş

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Bakımevindeki dayak dehşeti

Bakımevindeki dayak dehşeti

25-04-2024 - MERSİN

Mersin toz bulutu altında

Mersin toz bulutu altında

25-04-2024 - MERSİN