RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 15-02-2018 07:23   Güncelleme : 15-02-2018 07:23

ERDEMLİ’Yİ ŞAHA KALDIRAN BAŞKAN

Türkiye'de 21. yüzyıla yakışan örnek belediyecilik anlayışı ile görev yapmakta olan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu,Gazetemiz Mersin Beyaz Gündeme Akdenizin İncisi cennet Erdemlimizi ve belediye çalışmalarını anlattı.

ERDEMLİ’Yİ ŞAHA KALDIRAN BAŞKAN

Erdemli’yi bize nasıl anlatırsınız?

Bizim için en güzel memleket. İnsanı, havası, toprağı, denizi, suyu, kumsalı güzel memleket. Cenab-ı Allah’ın bahşettiği, adeta cennetten bir köşe. Her türlü sebep var burada yaşamak için. Birincisi harika bir coğrafyası ve iklim şartları var. İşlemeye hazır müthiş potansiyelleri var. Yeşilinden, mavisine, sarısından kırmızısına her rengin buluşma noktasıdır Erdemli. Yıllardır bu şekilde beklemiş ama. Biz gelene kadar öylece duruyordu. İstediği hizmeti alamamış. Güzel şeyler yapılmış fakat yetmemiş. Yapılan hizmetler, Erdemli sevgisi ile kıyaslanırsa yetersiz kalmış. Şu an hak ettiğini alıyor. Hatta daha fazlasını da… Sorunlar bitiyor mu; hayır elbet. Hizmet ettikçe bir yenisi daha isteniyor. Bu doğal bir süreç; hizmet süreci. Her zaman kendisini yenilemek ve sürdürmek zorundadır. Biz, böylesine güzel olanakları olan bir Erdemli’ye tüm yatırımcıları ve nitelikli insanları davet ediyoruz.

Sizin isminiz geçince tüm Mersin’de akla “hizmet” olgusu geliyor. Nedir bunun sırrı?

Biz farklı bir belediyecilik yapıyoruz. Alışılagelmiş belediyecilik anlayışını yıktık. Bunu sadece Erdemli’de değil, başta Mersin olmak üzere birçok yerde yıktık. Biz, diğer belediyelere model olduk. İlçemize davet ettiğimiz konuklarımız, memleketlerinde Erdemli modelini anlatıyorlar. Erdemli’ye hizmetimizi, sevdamızı anlatıyorlar. Toplumun her kesimine dokunuyoruz mesela. İnsana dokunuyoruz aslında. Kiminin asfalta ihtiyacı var kiminin parke yol ve kaldırıma. Çünkü bunca zamandır hiç görmemiş, bilmiyor. İlk önceliği bunlar. Yerine getiriyoruz ve ona bu şekilde dokunuyoruz. Engelli vatandaşım evinden çıkamıyormuş, yolu kötüymüş, duydum. Gereğini yaptık. İnsanları mutlu ettik ve dokunduk. Kimi kimsesi yokmuş, tek başına yaşıyormuş haberi geldi. Limon çiçeği ekibimizi gönderdim. Tıraşı yapıldı, evi boyandı, temizliği yapıldı. Düzenli bir şekilde ziyaretleri yapılıyor, ihtiyaçları gideriliyor. Bu şekilde dokunuyoruz. İnsana dokununca adam gibi hizmet yapılıyor. Güzel hizmetler yapılıyor. Bu memleket insana dokununca hizmet almaya başlıyor. Biz bunu yapıyoruz. İnsana dokunuyoruz.

Genel manada Erdemli’nin sorunları size göre nelerdir?

Erdemli’nin genel sorunları merkezi idareyle ilgili. Yani genel idarenin uhdesinde olan meseleler. Örneğin Erdemli’nin Organize Sanayi Bölgesi yok. Çalışıyoruz, emek harcıyoruz ama bir türlü engelleri aşamıyoruz.

Mesela doğal gaz. Çeşmeli sınırında yıllardır bekletiliyor. Niye gelmiyor Erdemli’ye? Belediye olarak gelmesi için her türlü kararı, sorumluluğu aldık. Ne istendiyse fazlasıyla yaptık. Talep dilekçeleri topladık. Bunlar bahane mi; değil elbet. Ben neticeye bakarım. Erdemli’nin doğalgazı var mı; yok mu? İstiyoruz, lazım ama yok. Bekliyoruz.

Meselelere geniş bakmak lazım. Ufkunuz geniş olması lazım. Bakınız; mesela daha önce rafa kaldırılmış ama -olsun istiyoruz memleketimiz için- Erdemli’ye havaalanı olmalı. Turist niye gelsin yoksa Adana’ya inip; saatlerce kara yolu çekecekse. Bu şart.

Sonra köprülü kavşaklar lazım Erdemli’ye. D 400 karayolunun yani anayolun acilen rahatlatılması gerekiyor ayrıca. Yayla yolunun genişletilmesi gibi gibi gibi…

Turizme nasıl bakıyorsunuz?

Az öncede söyledim. Kısa sürede Adana’ya hava alanına ineceğim; sonra karayolu ile saatlerce Erdemli’ye geleceğim. Niye geleyim? Havaalanı şart. Öncesinde ufuk lazım. Güzel bakmak, güzel görmek lazım. Turizm nedir biliyor musunuz? Bakınız; kentler insana benzer. Güzel olmak isterler, beğenilmek isterler. Nasıl ki insan sevdiğine, gün boyu karşılaşacağı insanlara güzel görünmek isterler; şehirler de öyledir. İnsan bunun için süslenir. Evlenecek kızlar gelinlik giyerler, süslenirler. Sabah çıkarken saçlarımızı tarar, üstümüze çeki düzen veririz. Güzel elbiseler giyer, güzel kokular sıkarız. Kentler de böyledir işte. Gün doğumuyla ayrı bir süslenir, gecenin karanlığında ayrı bir elbise giyerler. Sevdiklerine iyi görünmek için gelinliklerini giyerler, saçlarını tararlar, en güzel kokularını sürerler üzerlerine. Sevdiğinin hoşuna gitmek için devamlı gülümserler. Şehirlerdir ki; yoktur insanlardan farkı. Amaç aynı: En güzel olmak, sevilmek, sevmek… İşte turizm budur. Bizim bunu yapmamız lazım. Şehrimize kendimiz gibi yani insan gibi bakmamız lazım.

Bana göre bölgenin büyük projesi Limon Çiçeğinden bahseder misiniz?

Bir insanlık projesidir. Hiçbir vatandaşım kendisini sahipsiz hissetmeyecek. Eksik hissetmeyecek. Biz varız. Yani belediye var; devlet var arkasında. Limon çiçeği bölgenin en etkili hizmetidir. İlk defa Erdemli Belediyesi olarak biz hayata geçirdik bu bölgede. İnsanların tek tek evini ziyaret ediyoruz. İhtiyaçlarını, durumlarını tespit ediyoruz. Sonra ekiplerimiz bu ihtiyaçlara göre düzenli olarak o evleri yeniden ziyaret edip, ihtiyaçları gideriyorlar. Engelli kardeşlerimiz için engelli taksi uygulamasını hayata geçirdik. Evlerinden sabah alıyoruz. İstedikleri zamana kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Gezdiriyoruz, alışverişlerini yaptırıyoruz. Onların emrinde oluyoruz. İstedikleri zaman da evlerine geri götürüyoruz. Hastalarımızı nakil araçlarımızla hastaneden evlerine, evlerinden hastaneye götürüyor, camilerimizi nakış nakış her gün temizliyoruz. Taziye ekibimizle vatandaşımızın acısını paylaşıyoruz. Engelli araç gerecinden, insanların maddi-manevi her türlü ihtiyacını karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. Genel olarak bu projede insana dokunan ne varsa onu yapıyoruz. Dediğimiz gibi; Limon çiçeği bir insanlık projesidir. “Nerede insan orada Erdemli Belediyesi” ilkesi bizim rehberimizdir hizmette.

Sizinle beraber ilçenin kültür ve sanat hayatında önemli gelişmeler yaşanıyor. Ne yapıyorsunuz?

Erdemli tarihinin en iyi bu alandaki hizmetlerini biz yapıyoruz. İlkleri armağan ediyoruz. Mesela şehrin ilk kültür merkezi bize nasip oldu. Amacımız Erdemli’yi sanat şehri yapmak. Erdemli denilince akla sanat gelmeli. Mersin’in hatta bölgenin sanat kenti Erdemli için özellikle de son iki yıldır önemli çalışmalara imza attık.

Şehir tiyatrosu

Çağdaş Halk Dansları Topluluğu (batı ve halk danslarımızın harmanlandığı bir oluşum)

Çocuk Korosu (8-12 yaş çocuklardan oluşan koro)

Sinema Atölyesi (Kısa film çekim teknikleri, kamera arkası, senaryo yazım eğitimleri vb.)

Yazarlık okulu (kitap yazma teknikleri eğitimi)

Fotoğraf Kulübü (Fotoğraf sanatı eğitimi ve uygulamasının yapıldığı bir oluşum

Resim Kursu (büyükler ve küçükler için)

Hacivat-Karagöz ve kukla atölyesi (yapımı ve oyun eğitimi)

Bu sanat dallarında çalışmalar yapmaktayız. Daha da bu çeşitlilik artacak.

Bu bağlamda daha büyük hedefler koyduk kendimize.

Ekim ayı içerisinde de bu yıl üçüncüsünü yaptığımız, Kızkalesi Medya Günleri etkinliğimiz Türkiye’de bir ilk mesela. 16 ilden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden gelen yaklaşık 300 kişilik gazeteci, üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri, ulusal basın mensuplarından oluşan dostlarımızı 3 gün boyunca ağırladık ve ilçemizi tanıttık.

Erdemli’yi en iyi şekilde tanıtıyoruz. Yurt içi ve dışı fuarlara katılıp, Erdemli’nin ismini duyuruyoruz. Bir taraftan da halkımızın sanatsal anlamda gelişmesi, şehirleriyle gurur duymaları için bu tür çalışmalara, projelere imza atıyoruz; atmaya da devam edeceğiz.

Birçok ilki getirmişsiniz Erdemliye?

Evet. Erdemli başta olmak üzere bölgede hatta Türkiye’de olmayanları yapmaya çalışıyoruz. Medya günleri projemiz, belediyecilik bakımından Türkiye’de ilk. Engelsiz hayaller kısa filmi yaptırdık. Ses betimleme özelliği sebebiyle, Türk belediyeciliği açısından Türkiye’de bu da bir ilktir. Limon çiçeği, “insanlık projesidir” dedik. Bölgede tektir. Eski adıyla dershane açtık. Belediye olarak, kreş açıyoruz. Öğrenci yurdu yapıyoruz. İlk Kültür Merkezini biz yaptık ilçede. İlk şehir tiyatrosunu biz ve birçok sanatsal faaliyeti biz hayata geçirdik. Mezarlıklar projesi Erdemli’de ilk defa bizim tarafımızdan yapıldı. Kandil simidi geleneğini yine biz yaptık. Bugüne kadar kar ile tanışmamış çocuklarımız için, okullara öbek öbek kar getirdik. Dünya basınında haber olduk. Bizden sonra herkes yaptı, bizi örnek aldı. Yani, aqua park, tenis, sabahları vatandaşa çorba ikramı, Erdemli çalıştayı, sahil bandı düzenlemesi, uçurtma şenliği, üreten belediyecilik, spora destek, atıksu arıtma tesisi… Daha saysak çok şey çıkar. Bunun yanında asfalt, parke yol, altyapı, üreten belediyecilik gibi hizmetlerde rekor kırdık. Önemli olan bunları düşünebilmektir. Bunun için de memlekete hizmet sevdası gerekir.  

Son:

Bizim dünyamızda mühim olan insana dokunmaktır. Bunu hep söylüyoruz. Gönüllere girmek lazım. Hizmet budur. Yaklaşımın bu şekilde olması lazım. Bu şekilde yaklaştığımız zaman başarılı oluruz. Yani buradaki başarı şahsi bir başarı değil. Memleketimiz için, Erdemli’miz için bu başarı. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Şu an Erdemli Belediyesi diğer belediyeler arasında farkını ortaya koymaktadır. Erdemli Belediyesi son derece iyi bir itibara sahip bir belediyedir artık. Artık herkesin gurur duyabileceği bir Erdemli Belediyesi var.

            Bizde Mersin Beyaz Gündem gazetesi olarak,  ak denizin incisi Mersinimizin Cennet ilçesi Erdemli Belediye başkanı Mükerrem Tollu'ya ilçemize yaptığı 21. yüzyıla yakışan hizmetleri ve gazetemize zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz.

 

Süleyman TaşSüleyman Taş