GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-12-2020 09:18   Güncelleme : 22-12-2020 09:18

NEDEN ERDEMLİ YERLİ MUZU?

Erdemli Yerli Muzu öyle bir türdür ki, 12 kilometre uzaklıktaki Çeşmeli’de bile yetişmiyor. Yıllar önce bir tanıdığıma bizim muzdan kök verdim, Çeşmeli’ye dikti ve yıllarca denedi ama verim alamadı.

NEDEN ERDEMLİ YERLİ MUZU?

Hemen bitişiğimiz Arpaçbahşiş Mahallesi’nde bile yetiştremediler Erdemli Muzunu. Bu nedenle, Erdemli’nin tam merkezinde sınırlı alanda yetiştiği için farklıdır bizim muzlarımız. Merkez ,Koyuncu, Akdeniz mahallesi ve çevresinde randımanlı yetişir. Kargıcak Mahallesi’nde bizim bahçede de yetişiyor.Hem de çok verimli. Yıllar önce açık tarlada yetişen Anamur Muzundan Erdemli’ye kök getirdim , diktim. Uzun yıllar bahçede yetiştirdim ama ürün kalitesini ve rekoltesini Anamur’da olduğu şekilde alamadım ve söktüm. Bundan da şu sonucu çıkarıyoruz; bu tür 'lokal meyveler' ancak kendi alışageldiği toprak, hava ve suda yetişiyor.

ZATEN BU NEDENLE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN GAMINA GİRİYORLAR.

                    İ      C

Erdemli Yerli Muzu olarak aklınıza hemen son yıllarda ERDEMLİ'de örtü altında yetiştirilen muzlar gelmesin.

                     İ     C

O muzlar, Erdemli yerli muzu değildir.Erdemli’de seralarda yetiştirilen muzdur onlar.Genetikleri,Yetişme koşulları,raf ömrü, kokusu, rehası ve doğallığı Erdemli Yerli Muzundan FARKLIDIR SERADA YETİŞEN MUZUN.

                     İ     C

Seralarda yetişen muzlar Erdemli toprağında yetiştiği için Erdemli Yerli Muzu sayılmazlar. Nasıl ki, hibyrit domatesin köy toprağında yetişmesiyle onun Ata tohumlarımızdan üretilen domatese benzemediği gibi, seralarda genetiği değiştirilerek hibyrit olan sera muzları da Erdemli Yerli Muzu değildir.

                     İ    C

Bir başka örnek vereyim; Taşköprü’ye, Çin’den getirilen sarımsakları ekince nasıl ki Coğrafi işaretli TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞINI elde edemezseniz, hibyrit muzun kökünü Erdemli’ye dikince de Erdemli YERLİ MUZUNU ÜRETEMEZSİNİZ.

                   İ      C

Erdemli Yerli Muzu; Açık havada kırmızı toprakta, doğal iklimde yetişir.

                  İ    C

Erdemli Yerli Muzu; İlaç, büyütücü kimyasal gübre ve yapay mineral ve ve vitaminlerle  yetişmez.

                   İ      C

Erdemli Yerli Muzu; Kışın naylon örtü altında, soba ile ısıtılarak,pencereleri açılıp kapatılan yapay hava ortamında değil, açık havada DOĞAL ORTAMDA YETİŞİR.

                 İ      C

Erdemli Yerli Muzu; Keçi gübresini çok sever. Parmaklarının parlak ve iri olması için potasyum, ağaçların iştahlı olması için de amonyum gübreleriyle desteklenir. Başka gübre verilmez. Suyu çok sever. Haftada bir kez su ister.

                     İ     C

Kimyasallarla büyütülen her sebze ve meyve, doğal yetişen sebze ve meyveden FARKLIDIR. İşte bu nedenle, Erdemli Yerli Muzu, SAĞLIĞIMIZ için yememiz gereken muzdur.

                    İ      C

Erdemli Yerli Muzunu hiç yemeyenlere önerim; bu yazıyı okuduktan sonra en azından,tadına bari bakmalarıdır. Afiyet olsun!

Süleyman TaşSüleyman Taş