MERSİN
Giriş Tarihi : 13-01-2021 08:39   Güncelleme : 13-01-2021 08:39

LİMONLAR DEPOLANDI AMA ENDİŞE VAR

Kasım ve aralık aylarında ihracatın az olması nedeniyle ağaçlardan kesilen limonlar genellikle sandıklarla depolara konuldu. Geçen aylarda havanın yağışsız ve açık olması kesimi hızlandırdı.

LİMONLAR DEPOLANDI AMA ENDİŞE VAR

Geçtiğimiz yıllarda aralık aylarında ancak bir hafta kadar süre hava açık oluyor ve limon kesimi yapılıyordu. Oysa bu sezonun kasım ve aralık aylarında kuraklık oldu ve bu durum limonların erken kesimini sağladı.

Dalından kesilen limonların ihracata gitmemesi doğal olarak depolanmasına neden oldu.

Bazı üreticileri, “depolandı ama ileriki günlerde satılacak  mı?” endişesi sardı.

                 İ     C

Ülkemizin bazı önemli tarım ürünü iç tüketimden FAZLA  olduğu için ancak İHRAÇ EDİLİRSE FİYATI ARTIYOR. Bunlardan biri de narenciye. Narenciyenin türleri arasında en çok İHRAÇ edilen ise LİMONDUR.

                  İ     C

Rekolte AZ denilerek kesime başlandı ama rekoltenin az olmadığı, kesim başlayınca anlaşıldı. Kilosu 2 liranın üzerinde ağustos ayında satılan mayer limonun kilosu daha sonraları ağaçta 60 kuruşa kadar düştü.

                  İ     C

Narenciye türleri arasında portakalın fiyatı üretenleri sevindirdi. Geçtiğimiz yıllarda kilosu 25 kuruşa kadar düşen portakal bu yıl 3-4 lirayı aşağı düşmedi.

                  İ    C

Marketlerde 5 liradan ucuza portakal satılmadı. İstanbul ve diğer metropollerde 8-10 liradan satılıyor portakal.

                  İ     C

Mandalina geçtiğimiz yıllara oranla daha yüksek fiyatlardan satıldı ve satılıyor ama portakalın rekorunu elinden alamadı.

                İ        C

İhracata satılması gerekirken stoklanan limonların geleceğinin nasıl şekilleneceği en çok merak edilen

konu.

                     İ    C

Pandemi ve yaşanan ekonomik sıkıntılar tüketicilerin satın alama güçlerini her geçen gün düşürünce, insanlar, en temel gereksinmelerini karşılamaya öncelik veriyorlar.

                     İ       C

Yatak limonların tüketileceği turizm bölgelerindeki otellerin yaz aylarında açılmaması, Lokantaların müşterilerinin düşmesi ve zaman zaman  zorunlu kapatılması, İç pazarda fiyat artışını önlemek için ihracatın kısıtlanması, Pazar yerlerinin pandemi nedeniyle zaman zaman kapalı olması, Pazar yerlerine bulaş endişesi nedeniyle az sayıda müşteri gitmesi, 65 yaş üzerinin belirli zaman aralığında dışarı çıkması gibi nedenlerle limonun satışınsa azalma olursa, depolanmış bulunan limonların sonunun ne olacağını tahmin edemiyorum.

                    İ     C

Ya siz, tahmin edebiliyor musunuz?

Süleyman TaşSüleyman Taş