MERSİN
Giriş Tarihi : 23-02-2021 08:25   Güncelleme : 23-02-2021 08:25

YAYLA YOLU 2 ŞERİT YAPILIYOR

5 kilometrelik bölümü ulaşıma açılan halk arasında “yayla yolu” olarak adlandırılan Erdemli-Ayrancı Yol Çalışması Projesi’nin yeterliliği tartışılmaya başlanıldı.

YAYLA YOLU 2 ŞERİT YAPILIYOR

Yolun gidiş-geliş olarak iki şeritli yapıldığını gören bazı kişiler,”önceki yol zaten iki şerit.

Yaz aylarında trafik sıkışıyor. Açılan yeni yol iki şerit olarak zaten trafiği rahatlatmaz” demeye başladılar.

“ Madem iki şerit yapılacaktı, bunca parayı yeni yol açmak için harcayacaklarına, var olan yolu, sağ ve solundan genişletseler yol rahatlardı” şeklinde görüş açıklayanlar da bulunuyor.

                 İ     C

Mersin Milletvekili Zeynep Gül YILMAZ, AK Parti Erdemli İlçe Başkanı Serdal KAYA ve beraberindekiler, yolun ulaşıma açılan bölümünü inceledikleri gün, “yolun iki şerit olarak yetersiz kalacağı” tartışması sahada yol çalışmasını yürüten şirketin temsilcileriyle konuşulmuş.

                İ      C

Yol çalışmasını yapan şirket yetkilileri yolun iki şerit olarak yeterli olacağını, çünkü “uzun süre yolda ölçüm yapıldığını, alınan sonuca göre yeni yolun planlandığını” söylemişler.

               İ     C

Karayollarında ölçüm yola dik uzatılan kalın bir tel ile yapılır. Telin ucunda sayım kontörü bulunur. Taşıtların ön tekerleri geçtikçe kontör atar ve böylece yolun trafik yoğunluğu ölçülür.

                İ      C

Kuşkusuz, yol projesi hazırlanırken ölçüm sonuçları dikkate alınmıştır. Yıllık ortalamaya göre iki şerit yeterli görülmüş ve çalışma başlamıştır. Buna itirazımız yok. Çünkü biliyorum ki, projeler belirli fizibilite çalışmaları esas alınarak planlanıyor.

                İ    C

Yeni açılan yolun virajlardan arındırılmış olması, akıcılığı mutlaka hızlandıracaktır.

                 İ     C

Yolun açılacağı bazı yerlerde kamulaştırma çalışması yapılması gerekiyor. Zaten bu nedenle, yol kamulaştırma sorunu olmayan şimdiki açılan yerden başlatıldı. Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz şantiyede yaptığı konuşmada, kamulaştırma sorunu bulunduğuna dikkati çekti.

                  İ     C

Sözünü ettiğimiz yol kış aylarında düşük trafik yoğunluğuna sahip. Sorun, temmuz ve ağustos aylarında  yaylalara gidip-gelmek için sabah akşam yolu kullananların oluşturduğu, iki aylık trafik

yoğunluğu. İki aylık yoğunluk için 8 şerit yol yapılması da ekonomik değildir.

                İ     C

Yolu temmuz ve ağustos aylarında yalnızca otomobiller kullanmış olsa, akıcılık hızlı olur ve iki şeritli yol fazlasıyla yeter. Yolu mermer taşıyan TIR’lar, sebze taşıyan kamyonlar, köylere asfalt, beton, Mıcır ve iş makinası taşıyan ağır taşıtların  kullanması trafikte akıcılığı  yavaşlatıyor. Önünde bu ağır taşıtların olduğu yolda otomobiller iki şeritli yolda sollama yapamıyor ve uzun taşıt kuyrukları hem gidişte hem de gelişte oluşuyor. Zaten asıl sorun bu ağır taşıtların verdiği aksaklıktır. Nasıl düzelir diye sorarsanız, düzelmez. Çünkü mermer ocakları tam kapasite çalışıyor,sebzecilik artıyor.

Süleyman TaşSüleyman Taş