MERSİN
Giriş Tarihi : 02-03-2021 08:02   Güncelleme : 02-03-2021 08:02

DİNLENME LİMONA 3 LİRA VERİYORLAR

Dalında 3 lira civarında satılmaya başlanan ve finalini işçilik dışında 2.5 liradan yapan limonun, depolanmış olan ve halk arasında dinlenme olarak adlandırılanına, tüccarlar 3 liradan başlayan fiyat vermeye başladılar.

DİNLENME LİMONA 3 LİRA VERİYORLAR

Piyasada alıma başlayan tüccarlar ve tedarikçiler, 3 ile 3.5 lira arasında kalitesine oranla fiyat

veriyorlar ama henüz satıcısının olduğunu duymadım. Oysa, dinlenme limon sahipleri en az 6 liradan satmayı düşünüyorlardı. Bazı üretici ve tüccarlar 8 lira fiyat bekliyordu. Şimdilik bu fiyatı veren yok ama önümüzdeki günlerde belki alıcısı çıkar.

                İ    C

Dalında ikinci kesim limonu satanlardan biriyim. İşçilik bana ait 2 lira 80 kuruştan sattım. İşçilik parasını ödeyince 2.5 lira kaldı.Limon üreticileri arasında son günlerde, aslı astarı olmayan bilgiler konuşuluyor.

                 İ     C

“LİMON İHRACATI BAŞLAYACAK VE BENİM LİMON YÜKSEK FİYATA SATILACAK.” Şeklinde yapılıyor

bu konuşmalar.Bu kesinlikle yanlış bir olgu. Şu anda limon ihracatı zaten var. Limon ihracatı zaten var ama ihraç edilen ülkehalkının satın alma gücü düştüğü için fiyatı düşük.

               İ    C

İhracatçıların ihraç ettikleri ülkelerde satış fiyatı ülkemiz içindeki fiyatlara EŞİT olduğu için  limon

satışından para kazanamıyorlar.

                    İ    C

Tüccar,satışı para kazanmak için yapar. Para kazanmadığı alışverişi asla yapmaz. Eğer yaparsa, iflas eder. 2019 yılında yapılan toplam limon ihracatının ancak yüzde 20’si bugüne kadar yapılabildi. Geriye kalan yüzde 80 depolarda.

                    İ       C

Narenciye 1960’lı yıllardan sonra önemli ihraç ürünü olarak geniş alanlarda üretilmeye başlanıldı. Özellikle 1970’den sonra RUSYA ile ticaretin artmasıyla narenciye çiftçiler için çok kazançlı ürün oldu. Rusya ile ticaretimizi artıran fabrikalar kuruldu. Örneğin; İskenderun Demir Çelik Fabrikası. Günümüzdeki adı RUSYA olan o günlerdeki resmi adı  Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Türkiye ile büyük endüstri fabrikaları kurma anlaşması imzalıyordu.

                İ    C

Türkiye, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne fabrikanın kurulumu borcunun bir bölümünü tarım ürünleri satarak ödüyordu. Bu ürünlerin en başında narenciye geliyordu. O dönemde genellikle üretici kooperatiflerinden alınan narenciye, Mersin Limanı’ndan büyük tonajlı Sovyetler Birliği gemilerine yüklenirdi.

                İ     C

O yıllarda benim ana işim Sovyetler Birliği’ne limon ihracatı yapmaktı. Limonu üreticilerden satın alır, ambalajlar ve kooperatife satardım. Kooperatife limonun parası TC Merkez Bankası üzerinden yatırılırdı. Çünkü, devletin Sovyetlere olan borcuna mahsup olarak Merkez Bankası ödemeyi yapardı.

                     İ     C

Zaten,o dönem bitti ve limonun ihracat oranı ve fiyatı yerinde saymaya başladı. Ki günümüze kadar uzandı bu olumsuz durum. İhracat,tüccara bırakılınca, ihracatçı para kazanmadığında ihracat yapmadığı için şimdiki ucuz fiyatlardan zarar ediyoruz.

Süleyman TaşSüleyman Taş