MERSİN
Giriş Tarihi : 13-04-2021 08:59   Güncelleme : 13-04-2021 08:59

KORONA GÖLGESİNDE YAŞAM

Yeni tip korona virüsün (Covid-19) dünyada salgın haline gelmesiyle virüsün fizyolojik etkisinden, korunma yöntemlerinden sıklıkla bahsedilmeye başlandı.

KORONA  GÖLGESİNDE  YAŞAM

 Ancak korona virüs vakalarının artmasıyla fizyolojik etkilere ek olarak insanlarda psikolojik etkiler de oluşuyor. Virüsün yayılma hızını düşürmek için tavsiye edilen yollar ve alınan ulusal-uluslararası önlemler günlük hayatımızı tamamıyla değiştirmiş oldu. Okullar tatil edildi, pek çok işletme geçici olarak kapatıldı, spor müsabakaları ertelendi, sinemalar, tiyatrolar kapatıldı. Mecbur kalmadığımız sürece dışarı çıkamadığımız bir durum oluştu.

Herkesin evine kapanmak zorunda kaldığı bu yeni koşullara uyum sağlayabilmek ve bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatmak zor olabilir. Korona virüsün psikolojik etkileri hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkileri, virüsü nasıl anlattıkları ve bu süreci nasıl yönettikleri çocukların psikolojisinde de etkili olacaktır.

Virüs dışındaki gündemlere de kulak verin. Korkunuzu yönetebilmek için normal hayatınızı sürdürebilmeniz gerekir Evdeki rutininizi devam ettirmeye çalışın. Kitap okuyabilir, film izleyebilir, ev içinde egzersizler yapabilirsiniz. Çocuklarınızla oyunlar oynayabilir, aktiviteler yapabilirsiniz. Bu süreci sosyal medyada ya da teknolojik aletlerle geçirmek hem çocuklara hem yetişkinlere zarar verir. Yakınlarınızla irtibat halinde olma, haberleşmek, sosyal ilişkileri devam ettirmek (sosyal mesafeyi koruyarak) paylaşım halinde olun. Çocuklarımızla daha fazla zaman geçirmek  evde onlarla iletişim halinde olmak bizleri mutlu eden faktörler.

 Paranın  Pulun  Malın mülkün servetin ne kadar boş olduğunu  son bir yıldır daha iyi anlamış durumdayız. Korona virüsünün ortaya çıkıp insanları kırıp geçirmesiyle bir kez daha anladık ki insan hayatında sağlıktan değerli bir şey yok. Sağlık o kadar önemli ki sevdiklerimizi kaybetme korkusu  sağlığın önüne hiçbir şey geçemez oldu artık. Cihan padişahı Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet bir cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözü zor günler geçirdiğimiz bu süreçte daha da bir anlam kazanmaktadır. Virüsten çok insan kaybettik. Allahtan Rahmet yakınlarına Allahım sabırlar versin. Virüs yaşam parçamız oldu. Virüse karşı bağışıklık çok önemli. Bunun için evde yapmamız gerekenler bol C vitamini portakal limon ılık su sarımsak soğan hayatımızdan eksik etmemiz gerekir. Kele paçanın bile önemi artmış durumda. Bağışıklık güçlendirici besinlerden birisi haline geldi. Virüse karşı bağışıklık çok önemli zor dönemlerden geçiyoruz. Bir taraftan ekonomide yaşanan olumsuzluklar diğer taraftan dünyayı etkisi altına alan korona belası maalesef ki hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Mesafe Hijyen bağışıklık  kalabalık ortamlardan uzak durmak bunlara uyarsak  virüsü el birliği ile yeneriz. Rahmet ayı olan ramazanı şerif ayına girmiş bulunmaktayız. Taşlaşmış kalplerimize bir  nebzede olsa merhamet duygusunun serpilmesi ile tek yürek olarak rabbimizden ülkemizin ve Dünyamızın bu korana illetinden kurtulması için bu günlerin yüzü hürmetine bütün insanlığa sağlık ve şifa vermesini dilerim. Sağlıklı günler olsun.

NAİLE KAHRAMAN

Süleyman TaşSüleyman Taş