SİLİFKE
Giriş Tarihi : 14-11-2021 17:47   Güncelleme : 14-11-2021 17:51

KORONA VİRÜS GERÇEĞİ DEVAM EDİYOR

Din, ırk, renk ayırt etmeden korana virüse karşı, tüm dünya savaş içerisine girdik.Belirsizlik içinde ertesi gün ne olacağından habersiz hayatlarımızı sürdürmeye çalışıyoruz.

KORONA VİRÜS  GERÇEĞİ DEVAM EDİYOR

Virüsün biyolojik etkilerinin yanı sıra, psikolojik ve davranışsal  etkilerini de görüyoruz. Pandeminin  ruhumuzda açtığı yaralar, en az bedenimizde yaptığı tahribat kadar önemli. Pandemi uzadıkça daha sık depresyon, daha çok dikkat dağınıklığı, daha fazla takıntı problemi ile karşılaşacağımız kesin. Pandeminin yarattığı “derin endişe” ruh sağlığı uzmanlarına göre “derin pandemi”nin en mühim, en belalı neticelerinden biri olacak, neticede de ruh sağlığı uzmanlarına çok iş düşecek.
Pandemide evinde en uzun süre mahsur kalanlar, en yoğun sosyal izolasyona maruz bırakılanlar, neticede de en fazla yalnızlaşanlar 65 yaş üstü insanlarımız oldu. Neticede sosyal izolasyona kaygı endişe problemi ve yetersiz tıbbi bakım da eklenenince bir miktar bellek kaybı kaçınılmaz hale geldi. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda  bunamanın her türlüsüyle daha sık karşılaşacağımız kesin. Kısacası nörologlarımıza da çok iş düşecek.
Artık insanlarla daha az temas etmeye çalışıyor, mecbur kalmadıkça kalabalıklara karışmıyorduk. Son zamanlarda benim gözlemlerim insanlar maskeleri kenara bıraktı. Kalabalık ortamlar mesafeler yok.Biz coronayla mücadele içinde devam ediyoruz. İnsanlar niye bu kadar rahatlar?
Vaka vefat sayıları biraz düşmüş olsada devam ediyor. Okullar açıldı. Sınıflar kalabalık, daha çok dikkat etmek gerekmezmi?
Çocuklarımız bizlerin geleceği. Aşılarını yaptırmak zorundalar. İş büyüklere düşüyor .Büyükler bilinçli hareket ederlerse çocuklar daha güvenli olurlar.
İnsanların bir kısmı aşı yaptırmaktan kaçıyorlar. Aşı karşıtları olan insanlar. Hiç kusura bakmasınlar başka hayatların topluma karışarak vebalini alıyorlar. Herkes aşısını olsun bu ileten kurtulalım. Çocuklar sizlerde aşılarınızı olun. Havalar soğudu ""Kış kendini ileri günlerde gösterecek. ""Sınıflar kalabalık, aşı olanlar  bir nebze hafif atlatır.Bağışıklık kazanılmış olur.
Kış geldi, grip ,salgınları kendini gösterecek. Bu kış çok zor olacak diye düşünüyorum. Kendimizin Doktoru olmalıyız. Sağlıkçılar yeteri kadar yoruldular. Biraz olsun  yardımcı olalım. Pandemide olsun kış aylarında olsun yediğimiz besinler çok önemli.
Bağışıklık güçlendirici besinler olmalı hayatımızda. Her sabah yumurta ,süt, baklagiller  kışın en çok önerdiğim Kelle Paça " dozunda olmak şartı ile yoğurt, hem kendimize hem çocuklarımızı grip virüs olaylarından korumalıyız.
Aşımızı olalım kalabalık ortamlar mesafe maske bunlara dikkat edelim. Hepimiz birlikte maskeleri atalım.Herşey bizim beynimizde bitiyor. Güçlü kararlı olmak zorundayız. Yüzünüzden gülücükler yüreğinizden sevgiler eksik olmasın. Sağlıklı mutlu yarınlar olsun.
Sevgiyle kalın.

Süleyman TaşSüleyman Taş